maja 21, 2020

Niecodzienne mielone z pietruszką i camembertem

Komu przejadły się tradycyjne mielone ręka w góre! Teraz możecie sobie wyobrazić, że nieśmiało podnoszę rękę bo muszę przyznać, na samą myśl o tradycyjnych mielonych mi słabo. Musiałam wymyślić coś co odmieni takie mielone. I tak o to powstały te kotleciki.



Składniki:
-Spora podwójna pierś z kurczaka lub ok. 400g mięsa mielonego z kurczaka/indyka
-Pęczek natki pietruszki
- 1 jajko
- 1 cebula
- Sól i pieprz
-czosnek granulowany
- 1/2 sera camembert lub każdego innego
- 3/4 łyżki bułki tartej
-Olej do smażenia

Przygotowywanie kotlecików zaczynamy od zmielenia piersi z kurczaka lub indyka, ja pokroiłam pierś w kostkę następnie stopniowo dodawałam do malaksera z pietruszką i mieliłam, jeśli mamy mięsko mielone w takim wypadku należy dokładnie posiekać pietruszkę i dorzucić do mięska. Następnie kroimy cebulę w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa, dodajemy przyprawy, jajko i bułkę tartą i mieszamy dokładnie. Jeśli z mięska nie damy rady uformować kulek to możemy dodać więcej bułki tartej. Gdy mięso mamy gotowe odstawiamy na bok i kroimy camemberta w małe kawałki. Przygotowujemy jajka i bułkę tartą na osobnych talerzykach. Gdy wszystko mamy gotowe bierzemy porcyjkę mięsa staramy się zrobić z niego placuszek, na samym środku dajemy kawałek sera i robimy kulkę którą następnie delikatnie spłaszczamy by była kotlecikiem a nie pulpecikiem  ;). Gdy kotleciki są uformowane panierujemy najpierw w jajku następnie w bułce tartej i smażymy aż pnierka będzie złota. Po tym czasie mamy do wyboru: albo smażymy dalej, albo wrzucamy na ok. 15-20 minut do piekarnika w 180 stopniach. Ja osobiście je trochę podpiekłam by nie były aż tak tłuściutkie i były pyszne!.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam mielone w każdej postaci :D
    Te wyglądają wręcz cudownie!��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! te mają taki plus, że nie są tak ciężkostrawne jak tradycyjne :)

      Usuń

Copyright © Kluskowy Garnek , Blogger